Sunday, December 5, 2010

Jenis2 coklat

Thread diatas merupakan topik pada hari ini...Jenis2 Coklat..Di dalam industri pembuatan coklat, terdapat beberapa jenis coklat yang wujud..(1) Coklat converture (2) Coklat Compound and (3) Coklat Praline..Aiikss..What is the difference between these three chocolates...

(1) Converture Chocolate

I can say gred A chocolote..Berqualiti tinggi, tekstur yang sangat ummphh, mempunyai kandungan % koko yang sangat tinggi dan mahal..Sebab mahal==> nak menghasilkan coklat praline from this type of chocolate quite susah n usually professional chocolate maker aja yang guna this type of chocolate..But, there are some homemade chocolate makers yang guna jgak but different pricing (harga) ler...

(2) Compound Chocolate  

Type chocolate yang sering digunakan oleh homemade makers kerana mudah untuk ditemper..Rasa nyer jugak setanding converture jika coklat yang digunakan adalah berjenama yang berkualiti..Tekstur yang sedap dan enak jika cair dimulut...Ohh..kandungan koko kurang sket dari converture n mengandungi lemak sayuran.. 

(3) Praline Chocolate

Praline coklat adalah coklat yang sudah dibentuk dari coklat berjenis compound @ converture.. Selalunya mempunyai pelbagai bentuk, berwarna-warni dan menarik perhatian mata kita untuk memandang dan seterusnya dimakan oleh mulut...


Kawan2, itulah dia pengenalan cokla kita pada hari ini..Tunggu pula post saya yang lain plak..Semoga kita berjumpa lagi...

No comments:

Post a Comment